Zwangerschap

Begeleiding tijdens je zwangerschap





Controles


Het eerste bezoek bij LUX vindt plaats rond de 7 á 8 weken. Tijdens dit eerste bezoek wordt er een echo gemaakt, maken we kennis met elkaar en breng ik jouw medische voorgeschiedenis in kaart zodat een zorgpad opgesteld kan worden. Daarnaast is er voldoende ruimte om al jouw vragen te beantwoorden.

 

Tijdens je gehele zwangerschap kom je regelmatig op de praktijk voor controle. Bij iedere controle word je bloeddruk gemeten en vindt er lichamelijk onderzoek plaats waarbij de groei van je baarmoeder wordt gecontroleerd en naar het hartje van de baby wordt geluisterd.


Prenatale screening


NIPT

Screening op down-, edwards- en patausyndroom kan gedaan worden door het uitvoeren van de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT). Bij de NIPT wordt er bloed afgenomen. De NIPT is mogelijk vanaf 11 weken zwangerschap. De uitslag volgt binnen 10 werkdagen. De kosten voor deze test bedragen rond de 175 euro. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De NIPT geeft geen honderd procent zekerheid. Indien er aanwijzingen zijn gevonden op een van de syndromen is er mogelijkheid tot vervolgonderzoek. Denk hierbij aan een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.


Voor meer informatie over eerste trimester screening kijk je op PNS.nl


13 Weken echo

Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om te kiezen voor de 13 weken echo. De 13 weken is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind. Het is een aanvullend onderzoek op de 20 weken echo. De deelname is vrijwillig en wordt volledig vergoed. Het onderzoek is onderdeel van de wetenschappelijke IMITAS studie. De studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 weken echo. Wij zullen jullie informeren over de 13 weken echo en indien gewenst helpen we graag om een weloverwogen keuze hierin te maken.

 

Voor meer informatie over de 13 weken echo kijk je op PNS.nl


20 Weken echo

De 20 weken echo is een uitgebreide echo en wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd (SEO). Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen, de baby wordt opgemeten en ook wordt gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. Aandoeningen die kunnen worden opgespoord met de 20 weken echo zijn bijvoorbeeld: open ruggetje, nierafwijkingen en hartafwijkingen.

 

Voor meer informatie over de 20 weken echo kijk je op PNS.nl

Echo’s


Vroege echo/vitaliteitsecho

Rond 7 á 8 weken is er een mogelijkheid voor een vroege echo. Je kunt hiermee vaststellen of de vrucht zich in de baarmoeder bevindt, of het hartje klopt en of het een eenling zwangerschap betreft.


Termijnecho

Rond de 10-12 weken wordt er een termijnecho gemaakt om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Op basis van deze echo wordt de uitgerekende datum vastgesteld.


13 Weken echo

De 13 weken echo wordt sinds 1 september 2021 aangeboden. Bij deze echo wordt onderzoek gedaan naar mogelijk lichamelijk afwijkingen.


20 Weken echo

Bij de 20 wekenecho wordt je kind van top tot teen onderzocht. Hierbij wordt gekeken naar lichamelijke afwijkingen, de groei, de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta. 


Groei echo

Als er een indicatie bestaat voor een groei echo dan zal deze worden verricht. Veel al worden deze verricht tussen de 28-35 weken.


Liggingsecho

Rond de 35 weken zal een liggingsecho gemaakt worden. Dit om zeker te weten dat het hoofdje van het kind naar beneden ligt. 


Pretecho

Bij LUX kan je ook kiezen voor een pretecho! Vind je het leuk om extra naar je kindje te kijken, dan is het mogelijk om een pretecho in te plannen.


Aanmelden

Miskraam


Als een zwangerschap voor de 16de week eindigt en het vruchtje spontaan wordt uitgedreven spreken we van een spontane abortus of een miskraam. Ook kan het gebeuren dat er bij de termijnecho gezien wordt dat het vruchtje niet aangelegd is of niet meer leeft. Dan spreken we over een “missed abortion”.

Curettage

Dit is een operatieve ingreep waarbij de baarmoederholte via de vagina leeg wordt gemaakt. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je krijgt dan een lichte narcose of een plaatselijke verdoving.

Afwachten

Als we zeker weten dat het geen intacte zwangerschap betreft (dit wordt gecontroleerd met een echo) kun je ervoor kiezen om te wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. In het merendeel van de gevallen vindt binnen 2 weken na het eerste bloedverlies een complete miskraam plaats. 

Behandeling met medicijnen

Bij een behandeling met medicijnen krijg je in het ziekenhuis tabletten. Als de medicijnen aanslaan, komt de miskraam meestal na 1 tot 2 dagen op gang. De miskraam verloopt dan ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam.

Verwerking

Na een miskraam is het belangrijk jezelf tijd te geven om lichamelijk en emotioneel te herstellen. Elke vrouw reageert anders op een miskraam; boosheid, verdriet, ongeloof, schrik, onzekerheid, ontkenning en jaloezie zijn veel voorkomende emoties. Na een miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen, het is een gevoel van gemis omdat je zwangerschap plotseling is gestopt. Erover praten en/of je verhaal op papier zetten kunnen helpen bij de verwerking. Ook hierbij staat LUX voor je klaar en kan je begeleiding bieden na een miskraam. 

Share by: